Värmlands nya folkdräkt

STF fyller 125 år!

 

När STF nu fyller 125 år vill vi fira det med att ge Sverige 25 nya folkdräkter, en för varje landskap. Nya folkdräkter som visar upp hela Sverige. Som tar det folkliga och historiska arvet in i dagens och framtidens Sverige. Därför bjöd vi in lovande designers att vara med och ta fram Sveriges nya folkdräkter.

Om Folkdräkt 2.0

Vårt land är fullt av kultur och influenser från både igår och imorgon. Kläder speglar tillhörighet och är ett ställningstagande. Kostym eller baggy visar vem just du är. Ett av de mest spännande plaggen genom tiderna är folkdräkten, men idag syns den nästan bara vid midsommarstången, i Dalarna eller kanske på ett museum. Folkdräkten lever ett undanskymt liv för många och den speglar inte dagens Sverige, men det tänker vi ändra på.

Så fungerade tävlingen

Du kunde rösta på ditt favorit blogginlägg och/eller din favoritdeltagare. Du kunde lägga en röst per inlägg/deltagare per dag. De 10 deltagare som hade flest antal röster den 27/5 kl 01.00 gick till final. Juryn plockade fram ytterligare en finalist(wild card) och det var sedan juryn som utsåg det vinnande bidraget. Det vinnande bidraget kommer sedan att ges till Victoria eller Daniel som vår gemensamma bröllopsgåva. Det vinnande bidraget presenterades vid modevisningen den 27/5. Du kunde följa visningen live här på siten från kl 19.00

Juryns beslut kunde inte överklagas.
 

Annie och Saga-Sofia, HDK, Värmland

Studerar båda sitt andra år på textilkonst på Högskolan för Design och Konsthantverk vid Göteborgs universitet. Vi har tidigare samarbetat med kostym för film, men även deltagit tillsammans i Litauens textilbiennal 2009. Saga-Sofia är född och uppvuxen i Göteborg, medan Annie har sina hemtrakter i Koppom i västra Värmland. Våra konstnärskap sträcker sig över ett brett fält, allt från scenografi till tryck och väv. Det vi har gemensamt är det brinnande intresset för de textila teknikerna.
Vi har gjort en värmländsk dräkt. Inspirationen är hämtad från landskapets natur, ljus och färger, men också allt det andra; personligheterna vi mött under vår resa har färgat oss starkt. Dräkten är ett gestaltningsuppdrag. Hur ser ett bärbart landskap ut?
Mitt mellan skogens toppar och himmelens början finns en färg. Den bildar ett helt eget fält med tydliga gränser. Just den färgen finns i jackan, sydd i Klässbols linne. Lars Lerins tavlor påminner om siden; våra sidenbyxor har sjöarnas och himmelens blåa toner, så som solen också färgar ljuset har vi valt band till kransen. Björkarnas näver är ett starkt skydd för dina fötter och även vargens kamoflage.
Tack till världens bästa Turid Sundvall för att du var vår modell!
 
 
Läs mer om landets nya folkdräkter2.0
 

Alla nyheter

2015-04-14
Är du en kreativ entreprenör som startat ett företag? Har du en ny revolutionerande affärsidé sprungen ur de kulturella och kreativa näringarna? Delta i Creative Business Cup!
2015-04-09
Naturskyddsföreningens succé med klädbytardagar fortsätter. Förra året slog vi rekord i antal klädbyten med över 100 arrangemang över hela landet. Nu är datumet klart för nästa klädbytardag som blir den 18 april 2015.
2015-04-07
Vi är ett antal landsbygdsföretag som har skapat Grava mat & konstrunda. Vi startade förra året 2014 och det blev succé med ca 2000 besökare under 2 dagar. I år kommer den vara lördag-söndag 11-12 juli kl. 11-16 i skördetid av jordgubbar, färskpotatis samt övrigt odlade grönsaksprimörer. Vi kommer visa upp våra gårdar och vår produktion på ett välkomnande sätt i samarbete med vår lokala konsthantverkare, slöjdare och konstnärer.
2015-04-07
Utmärkt värmländsk slöjd (UVS) Varje år utser Länshemslöjdsföreningen i Värmland slöjdade verk som får stämpeln Utmärkt Värmländsk Slöjd (UVS). Första utställningsplats är biblioteket i Hagfors, den 3 juni kl 16.00 inviger Birgitta Sparre utställningen.
2015-03-30
Vernissage lördagen 11 april, klockan 12 - 15, Karlskoga biblotek.
2015-03-05
Sommarjobba med dans, film, slöjd eller som arrangör! Under fyra sommarveckor får du möjligheten att jobba tillsammans med professionella handledare. Låter det spännande? Ansök senast den 6 april!
2015-02-24
Värmlands Museum och Kulturcentrum bjuder in till fortbildningsdagar onsdagen den 15 april 2015. Temat är hantverk och berättande bild och riktar sig i första hand till slöjdlärare samt skolledare.
2015-02-09
Föreningen Värmländsk Kulturs ungdomsstipendium utdelas vid föreningens årsmöte i april. Du som är under 28 år och boende i Värmland kan söka och stipendiet är ämnat för utbildning och forskning inom det kulturella området och som belöning för kulturella insatser i Värmland. Sista ansökningsdag den 1 mars.
2015-02-02
Vandringsutställningen Ur Björk visas på Leksands Kulturhus 7 februari - 18 april 2015
2015-01-26
DigiVäv är ett projekt som via en digital plattform vill intressera fler, gärna unga, att väva. Eva Gustafson är projektledare och kommer att presentera projektet utifrån några korta filmer samt frågan hur vi för över all vävkunskap som finns till nästa generation. Textilhögskolan i Borås har genomfört ett forskningsprojekt där de filmat och samtalat med medlemmar i Vävkompaniet (en konsthantverksbutik i Borås) när de arbetar med vävning. Ikväll får ni se filmen som handlar om olika metoder och moment vid vävuppsättningen – utifrån rutin, praktikgemenskap och personlig kunskap.