Värmlands nya folkdräkt

STF fyller 125 år!

När STF nu fyller 125 år vill vi fira det med att ge Sverige 25 nya folkdräkter, en för varje landskap. Nya folkdräkter som visar upp hela Sverige. Som tar det folkliga och historiska arvet in i dagens och framtidens Sverige. Därför bjöd vi in lovande designers att vara med och ta fram Sveriges nya folkdräkter.

Om Folkdräkt 2.0

Vårt land är fullt av kultur och influenser från både igår och imorgon. Kläder speglar tillhörighet och är ett ställningstagande. Kostym eller baggy visar vem just du är. Ett av de mest spännande plaggen genom tiderna är folkdräkten, men idag syns den nästan bara vid midsommarstången, i Dalarna eller kanske på ett museum. Folkdräkten lever ett undanskymt liv för många och den speglar inte dagens Sverige, men det tänker vi ändra på.

Så fungerade tävlingen

Du kunde rösta på ditt favorit blogginlägg och/eller din favoritdeltagare. Du kunde lägga en röst per inlägg/deltagare per dag. De 10 deltagare som hade flest antal röster den 27/5 kl 01.00 gick till final. Juryn plockade fram ytterligare en finalist(wild card) och det var sedan juryn som utsåg det vinnande bidraget. Det vinnande bidraget kommer sedan att ges till Victoria eller Daniel som vår gemensamma bröllopsgåva. Det vinnande bidraget presenterades vid modevisningen den 27/5. Du kunde följa visningen live här på siten från kl 19.00

Juryns beslut kunde inte överklagas.

Annie och Saga-Sofia, HDK, Värmland

Studerar båda sitt andra år på textilkonst på Högskolan för Design och Konsthantverk vid Göteborgs universitet. Vi har tidigare samarbetat med kostym för film, men även deltagit tillsammans i Litauens textilbiennal 2009. Saga-Sofia är född och uppvuxen i Göteborg, medan Annie har sina hemtrakter i Koppom i västra Värmland. Våra konstnärskap sträcker sig över ett brett fält, allt från scenografi till tryck och väv. Det vi har gemensamt är det brinnande intresset för de textila teknikerna.
Vi har gjort en värmländsk dräkt. Inspirationen är hämtad från landskapets natur, ljus och färger, men också allt det andra; personligheterna vi mött under vår resa har färgat oss starkt. Dräkten är ett gestaltningsuppdrag. Hur ser ett bärbart landskap ut?
Mitt mellan skogens toppar och himmelens början finns en färg. Den bildar ett helt eget fält med tydliga gränser. Just den färgen finns i jackan, sydd i Klässbols linne. Lars Lerins tavlor påminner om siden; våra sidenbyxor har sjöarnas och himmelens blåa toner, så som solen också färgar ljuset har vi valt band till kransen. Björkarnas näver är ett starkt skydd för dina fötter och även vargens kamoflage.
Tack till världens bästa Turid Sundvall för att du var vår modell!

Läs mer om landets nya folkdräkter2.0

Alla nyheter

2014-10-22
Svenskarnas textilkonsumtion har ökat med hela fyrtio procent de senaste tio åren. Men vad är det vi köper? I UR:s nya tv-serie Kvalitet tar programledaren Camilla Thulin med tittarna på en resa långt bortom provrummen.
2014-10-20
Vi fyller hela tiden på med årets Värmländska julmarknader, allt eftersom informationen kommer in. Saknar du just din julmarknad i listan så hjälp oss med att skicka datum, plats och kontaktuppgifter. Skicka uppgifterna till carina.olsson@regionvarmland.se
2014-10-01
Hemslöjd är årets kulturtidskrift 2014 Vid årets Bok & Biblioteksmässa i Göteborg delades priset för årets kulturtidskrift ut. Priset gick i år till tidskriften Hemslöjd. Utmärkelsen delas ut av Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter.
2014-09-11
Är du kulturutövare och vill veta om Skapande Skola är något för dig eller hur du bättre kan arbeta inom skolan? Nu bjuder vi in till en tvådagars kurs kring kultur och skola, nämligen Skapande Skola.
2014-09-11
Kulturcentrum bjuder in till endagskursen " Berättande Rörlig bild och Textil". Under dagen får man genom inspirerande övningar lära sig att animera med iPads i programmet stopmotion och förstå grunderna för vad som behövs för att kunna lära ut detta vidare till elever.
2014-07-11
Lisa Boda på TT har skrivit om att "konstvärldens vurm för hantverk är fortsatt stark - och hetast i sommar är trä och näver". Vår utställning Ur Björk finns naturligtvis med.
2014-07-08
Det finns platser kvar till vävmässan i Umeå tisdag den 16 september - söndag 21 september
2014-04-16
I en undersökning där man simulerat vad som händer om man gör biodiesel av 6 miljoner kubikmeter ved blev utbytet av detta värden för ca 6 miljarder kronor samt skapar 300 arbetstillfällen. Vid förädling av träprodukter, med samma mängd ved, skapas 17 000 arbetstillfällen och värdet på produkterna uppgår till 40 miljarder. Förädlingsvärdet ökar i storleksordningen 30-50 gånger om vi tillverkar möbler och föremål jämfört med att sälja den sågade råvaran på export slår forskare fast.
2014-04-01
Karin Welin kommer att vikariera för Kajsa Lundin från och med april 2014 och ett år framåt.
2014-03-19
Registret kommer att användas för att Region Värmland - Slöjd ska kunna kontakta dig som är ung (15-26 år) och slöjdintresserad för att ge information om kommande workshops, inspirationstillfällen med mera.